İçeriğe geç

ISS Canavarı Dual Band Moxon Anten

Merhaba! Eğer uzaya ilgi duyan bir amatör telsiz operatörüyseniz, kesinlikle ISS, SSTV ve benzeri kavramları duymuş olmalısınız ve şu anda bu yazıyı okumaktasınız demektir. Bu yazıda, uzay merakınıza katkı sağlayabilecek ilginç bir anteni keşfetme fırsatınız var.

Amatör telsiz dünyasında çeşitli antenleri incelediğimde, AMSAT-SM tarafından yayınlanan M1GEO George Smart tarafından yapılan bu anteni buldum. Bu anten, kolay yapımı ve işlevselliği ile oldukça dikkat çekiyor.

Antenin yapımı ve kullanımı konusunda keyif alacağınıza eminim ve bu yazıda, sizinle bu ilgi çekici anteni paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bu anten, uzayla ilgili hobilerinizi daha da heyecan verici hale getirebilir.

Proje başlamadan önce Moxon antenin hikayesini okumak isterseniz sizleri bu yazıma davet ediyorum.

Malzeme Listesi

  • 1.3m x 32mm çapında PVC boru (Dikkat bazı boruların içerisinde alimünyum yalıtıcı olabiliyor bu SWR değerini bozacaktır.)
  •  4m x 3.2mm çapında alimünyum çubuk (örn. Kaynak çubuğu)
  • 2m RG58 Coax Kablo

3D Baskı Listesi

  • 6x Element tutucu (element-holder.stl)
  • 1x Radyatör tutucu (radiator-holder.stl)
  • 2x Birleşim aparatı (moxon-joint.stl)

Yapım Aşaması

Alimünyum çubuğu aşağıdaki şemadaki ölçülerde olacak şekilde 5 eleman olacak şekilde kesiyoruz, ardından reflektör bölümü için birboru kıvırma aparatı kullanarak 2 parça elde ediyoruz.

Kesme işlemi bittiğinde elinizde 33.4cm, 32.4cm, 28cm, 29.6cm, 27.4cm ve iki tane U harfine benzer şekilde 70cm eleman olması gerekiyor.

Artık elemanlar hazır şimdi sıra PVC boru üzerinde elemanları yerleştirmede bunun için 3D baskı aldığımız parçalardan yararlanacağız şemada elemanlar arası boşluklar belirtilmiş bu ölçülere dikkat ederek elemanlarımızı bastığımız parçalar yardımıyla borunun üzerine yerleştiriyoruz.

Videodan antenin ilk sürümüne ait performans testini ve genel görünümü hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Kablo Bağlantısı

Anteni telsizimize bağlamak için kullanacağımız RG-58 kabloyu bağlamak için baskısını aldığımız 3D aparattan yararlanacağız. Bunun için ilk önce RG58 kablomuzun bir ucunu açmamız ardından canlı ucu ve kaplamayı ayırmamız gerekiyor. Yandaki görselden yararlanabilirsiniz.

Ardından reflektör tutucu parçadaki boşluklardan yararlanarak kablonun canlı ucunu alimünyum çubuğun bir ucuna, kaplamayı ise diğer ucuna vida ve lehim yardımıyla tutturuyoruz, ardından kablonun diğer ucuna da telsizinize uygun bir konnektör bağlayarak anteni kullanmaya başlayabilirsiniz.

Örnek olarak yandaki fotoğraftan  başka bir antene ait bağlantı modelini görebilirsiniz bizim bağlantımız da aynı olacak.

Son Görünüş

Anten bittiğinde aşağıdaki gibi bir görünüme sahip olmalı

0 0 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments